Typisk svensk mat

Lite step out från platser och lite om mat 🙂

Man lagade sin mat själv ända till Sveriges industrialisering. Allmänt åt man alla lätt mat till exempel välling, gröt, sill, gris, soppa, kål, ärt, potatis och bröd.

-Man bevarade sin mat till hösten, alltså var det inte så färsk. Julen var den största fest i hela året och man fick äta färsk mat jätte mycket då.

-När det gäller snabbmat det svenska köket under 1900-talet fått många utländska tillskott, pizza har varit en del av svensk kultur sen 1960-talet och samma intåg kan anses genomföras av kebab och falafel idag

 

Svenska köket

-Svensk mat är en del av Sveriges kultur.

-Måltider: frukost, lunch,middag supé eller kvällsmat, mellanmål och fika

Typisk mat för svenskar är

-Janssons frestelse

-Gravad lax

-surströmming

-Fläskpannkaka

-Falukorv

-Ärtsoppa

-Kroppkakor

-Sill och potatis

mat

Lämna en kommentar